Pandemia y voto parlamentario telemático - García-Escudero Márquez, Piedad (Legebiltzarreko Aldizkaria, 2023)
Bozketa telematikoa parlamentu-ganberek berezkoa duten presentzialtasunaren salbuespen gisa hartzen duen ikusmoldetik abiatuta, lan honek bozketa-modu horren erregulazioak Diputatuen Kongresuan eta Senatuan eta parlamentu autonomikoetan izan duen bilakaera aztertzen du, 2020an horietako zazpi erregelamendu aldatu baitziren gai horretan. Erreforma horien eta garapen-arau berrienen azterketak erakusten duenez, aurrerapen batzuk boto telematikoari datxezkion arazoak konpontzen saiatzeko egin dira, batez ere bozketa presentziala baino lehenagokoa izateagatik. Hala ere, pandemian mekanismoa modu intentsiboan eta estentsiboan erabili den arren, ikasitako irakaspenak –zailtasun tekniko batzuk konpontzeaz harag– ez dira guztiz islatzen araudian. Parlamentuko presentzialtasunaren arau orokorraren salbuespena denez, boto telematikoaren erregulazioak hura aplikatzeak sortzen dituen ahalik eta arazo gehien jaso behar ditu, baina pandemian detektatutako asko konpondu gabe daude oraindik.