¿Hacia una nueva visión del derecho de enmienda? : A propósito de la STC 149/2023, de 7 de noviembre - Pulido Azpíroz, Nicolás (Legebiltzarreko Aldizkaria, 2024)
Konstituzio Auzitegiaren 149/2023 Epaiak fortuna handien gaineko aldi baterako elkartasun-zergaren aurka jarritako lehenengo konstituzio-kontrakotasuneko errekurtsoa ebazten du. Zerga hori abenduaren 27ko 38/2022 Legean arautzen da. Iruzkin honen ondorioetarako, aztertu egiten dira Konstituzio Auzitegiak, dagoen doktrina aplikatuta, zerga hori zuzenketa bidez onestearen konstituzionaltasuna bermatzeko emandako argudioak, nahiz eta aldi berean figura horren ertzak desitxuratzen dituzten lotura-parametroak onartzen dituen. Gainera, gehiengoa zuten taldeek baliatu zutenez zuzenketa, berezitasun horrek ateak irekitzen dizkio figura hori beste modu batean ulertzeari, tradizionalki gutxiengo parlamentarioen aldeko eskubidetzat hartu izan baita. Horrek guztiak gure sisteman zuzenketak aurkezteko eskubidea berriz ere karakterizatzeari eta legegintza-prozedura gidatu behar duten printzipioen bermeari buruz hausnartzera bultzatzen gaitu.