La independencia judicial y su endémico déficit de garantías - Andrés Ibáñez, Perfecto (Legebiltzarreko Aldizkaria, 2021)
Independentzia judizialaren balioaren eratze historikoaren prozesu luzean esperientzia praktikoa eta lantze teorikoa, betiere harreman gatazkatsu estuan, lagungarriak izan dira. Lan honetan prozesu horren berri ematen da labur-labur, gaiaren alde biak kontuan hartuz. Ondoren, azterketa kritikoa egiten zaio antolaketa judizialaren eredu napoleonikoari, benetako mugarria hura, izugarri hedatua eta bereziki negatiboa dena aztergai dugun printzipioaren ikuspegitik, gainera, Europa kontinentaleko jatorria duten erakunde judizial guztietan bere arrastoa utzi duena. Arreta jartzen zaio profil horretako epaileek nazismoaren eta faszismoaren zein beste diktaduren Europako esperientzian izan duten integrazio funtzional errazaren datu guztiz esanguratsuari. Eskubideetan oinarritutako konstituzionalismoak, egun indarrean dagoenak, epaile-ereduan eta estatutu judizialaren arloan sortzen dituen eskakizunei buruzko gogoeta egiten da. Eta, azkenik, arreta jartzen du Botere Judizialaren Kontseilu Nagusiaren esperientzia espainiar samingarrian.
Keywords: epailea; independentzia judiziala; karrera judiziala; estatutu judiziala; zuzenbidezko estatu konstituzionala; Botere Judizialaren Kontseilu Nagusia