La Comisión para la evaluación y modernización del Estado autonómico como precedente para una reforma necesaria - Tudela Aranda, José (Legebiltzarreko Aldizkaria, 2022)
2017ko azaroaren 15ean, Estatu autonomikoa ebaluatzeko eta modernizatzeko Batzordea eratu zen Diputatuen Kongresuan. Une bereziki zaila zen Estatuaren lurralde-antolamendurako, bi krisi gertatu baitziren aldi berean: batetik, integrazioari zegokiona, eta, bestetik, funtzionaltasunari eta eraginkortasunari zegokiena. Batzordearen helburua bikoitza zen: batetik, diagnostiko bat egitea; bestetik, erreforma-ildoak proposatzea. Batzordeak ezin izan zituen amaitu bere lanak. Hala ere, aurrekari garrantzitsu bat da. Pandemiak erakutsi du lurralde-antolamenduaren ereduak duen garrantzia, politika publikoen eraginkortasunari dagokionez. Beste alde batetik, nazionalismoaren integrazioa ahalbidetu zuen konstituzio-akordioa eguneratu gabe dago oraindik. Hori guztia Legebiltzarrean egin behar da, bizitza parlamentarioaren berezko printzipioen arabera: deli-berazioa, publizitatea, pluralismoa.
Keywords: Legebiltzarra; autonomia; Konstituzioa; politika publikoak; erreformak