La inviolabilidad de las Cámaras parlamentarias en el ordenamiento jurídico español: significado y alcance - Luis (Legebiltzarreko Aldizkaria, 2022)
Legebiltzarren funtzionamendu askea mugatzeko ahaleginak parlamentarismoaren historiaren zati dira. Hori dela eta, legebiltzarren funtzionamendu askea eta beren eginkizunak betetzen dituzten espazioa babestea ordezkaritzazko demokraziaren funtzionamenduaren funtsezko bermea da. Zuzenbide parlamentarioan, berme horietako batzuk dira legebiltzarren abantaila edo pribilegio direlakoak, 1978ko Espainiako Konstituzioak berariaz aitortuak; izan ere, Espainiako Konstituzioaren 66.3 artikuluak dioenez, “Gorte Nagusiak bortxaezinak dira”. Xedapen hori nahiko orijinala izan zen zuzenbide erkatuan, baita berritzailea ere gure konstituzio-tradizioan, eta autonomia-erkidegoen autonomia-estatutuetan ere txertatu zen. Lan honen asmoa da argitzea zer esan nahi duen eta zer irismen duen legebiltzarren bortxaezintasunaren konstituzio- eta estatutu-bermeak Espainiako estatuaren antolamendu juridikoan, eta zer lotura duen legebiltzarren erakunde-diseinua osatzen duten beste elementu batzuekin.
Keywords: abantaila parlamentarioak; legebiltzarren bortxaezintasuna; legebiltzarretako lehendakaritza; polizia-ahalmenak; legebiltzarren aurreko manifestazioak; legebiltzarren aurkako delituak