Osasun-neurri orokorren baimen edo berrespen judiziala, oinarrizko eskubideak eta botere-banaketa: iruzkina Auzitegi Konstituzionalaren ekainaren 2ko 70/2022 Epaiari - Maiz Lourido, Beñat (Legebiltzarreko Aldizkaria, 2023)
Epai horretan, Konstituzio Auzitegiak aztertzen du Aragoiko Justizia Auzitegi Nagusiak planteatutako konstituzio-kontrakotasuneko arazoa, osasun-legerian oinarrituta agintari autonomikoek hartutako neurri orokor murriztaile edo mugatzaileak baimentzeko edo berresteko prozedura judizialari buruzkoa. Garrantzitsuak dira hemen goi-interprete konstituzionalak emandako argudioak botere-banaketaren printzipioari, botere judizialaren independentziaren eta jurisdikzio-erreserbaren printzipioari eta botere betearazlearen ahalmen erregelamendugileari buruz, interes berezikoak COVID-19aren pandemiaren kudeaketaren esparruan.
Keywords: baimen edo berrespen judiziala; oinarrizko eskubideak; botere-banaketa; independentzia judiziala; ahalmen erregelamendugilea