La reutilización de recursos tecnológicos en los parlamentos - Pereira González, Manuel (Legebiltzarreko Aldizkaria, 2023)
Parlamentuen eraldaketa digitala arrakastaz egiteko, administrazio publikoen artean baliabide teknologikoak partekatzeko eta berrerabiltzeko ereduarekin bat egin behar da. Parlamentuetako administrazioek erabateko autonomia teknologikoa izateko aukerari heltzen zaio, beren izaerari buruz hausnartuz, eta autonomia hori praktikan ezinezkoa dela ondorioztatzen da, teknologiaren izaerari berari dagozkion interdependentziak daudelako. Horregatik, zenbait gomendio proposatzen dira, akats informatiko batek jarduera parlamentarioan eragin ahal izatea aurreikusteko, prebentzio-neurrien bidez eta plan alternatiboak ezarriz. Administrazioen artean teknologia partekatzeko beharra adieraziz, horretarako dauden mekanismoak aurkezten dira, partekatzeko modu desberdinen adibideekin: iturburu-kodea, azpiegiturak, zerbitzuak, tresnak eta datuak. Azkenik, parlamentuetako administrazioetako teknologiak izan dezakeen bilakaerari buruz hitz egiten da, hein batean, adimen artifiziala eta haren aplikazio berriak bezalako teknologia disruptiboen laguntzari esker.
Keywords: parlamentua; eraldaketa digitala; autonomia parlamentarioa; autonomia teknologikoa; informazioa berrerabiltzea; adimen artifiziala