Comentario a la Sentencia 46/2023, de 10 de mayo: ¿previsión de un incidente de ejecución de resoluciones del TC, a través de la desnaturalización del recurso de amparo parlamentario? - Gómez Iñigo, Raúl (Legebiltzarreko Aldizkaria, 2024)
Epai honetan, errekurtsoaren xede den ekimen parlamentarioaren egileak ez diren parlamentariek KALOren 42. artikuluaren arabera aurkeztutako babes-errekurtsoa dela-eta, KAk gai honetan finkatuta duen jurisprudentzia aplikatu du: ganbera legegileetako mahaien betebeharra KAren epaiak eta autoak ez betetzea ekar dezaketen ekimen parlamentarioak ez onartzeko. KAk errekurtsoa baiesten du, eta baieztatzen du EKren 23. artikuluko ius in officiumean sartzen dela parlamentariek beste parlamentari batzuen ekimen parlamentarioak izapidetzea eragozteko duten eskubidea ere, baldin eta beste parlamentario horien ekimen parlamentarioek KAren aurretiazko ebazpenak ez betearaztea badakarte. Epaiaren azterketak defendatzen du doktrina horrek KAren ebazpenen betearazpen-intzidente bat arbitratzen duela, parlamentarien aldekoa, babes-errekurtso parlamentarioa desnaturalizatzen bada ere.
Keywords: Konstituzio Auzitegia; betearazpena justizia-sistema konstituzionalean; babes-errekurtso parlamentarioa