La iniciativa legislativa de origen parlamentario y su sometimiento a reglas de técnica y calidad normativa - Gómez Iñigo, Raúl (Legebiltzarreko Aldizkaria, 2025)
Dokumentu honetan, Eusko Legebiltzarreko legegintza-ekimen parlamentarioa aztertzen da, erdigune hartuta nahikoa berme ezartzearen beharra bai arauen kalitateari dagokionez, bai legegintza-teknikei dagokienez, hala proposamen-fasean nola legeak izapidetzerakoan. Honako kontzeptu hauek jorratzen dira, besteak beste: berdintasuna funtzio parlamentarioak betetzean, autonomia parlamentarioa, gobernuaren legegintza-ekimenaren eta legegintza-ekimen parlamentarioaren arteko bereizketa, eta legegintza-teknikak duen garrantzia ordenamendu juridikoaren koherentzia eta kalitatea ziurtatzeko. Europar Batasunak arauen kalitatea sustatzeko duen influentzia nabarmentzen da, bai eta legegintza-prozesuan adimen artifiziala eta beste teknologia batzuk txertatzea ere.
Keywords: Legegintza-ekimena; lege-proposamena; legegintza-teknika; legebiltzarkideen ius in officium; kargu publikoetarako oinarrizko eskubidea; ordezkaritza-funtzio publikoa; legeen kalitatea